Buvikveien 23

4950 Risør Norway

+47 37150266

Kundeservice

Man - Fre: 7:00 - 15:30

«Solstrand» får nytt akterdekk

Vi ønsker MK «Solstrand» velkommen tilbake til Risør Trebåtbyggeri. Solstrand var sist hos oss i 2011 da hun fikk nytt fordekk og dekksbjelker, denne gang er det akterdekk og stråkjøl som skal skiftes.

Solstrand ble bygget ved Svege båtbyggeri i Flekkefjord for brødrene Midtbø fra Åna-Sira. De flyttet etter krigen til Rekefjord i Sokndal og stod som eiere fram til 1985. I 1989 overtok Flekkefjord museumsfartøyet som da ble unntatt kondemneringsordningen.

Som så mange andre skøyter på Sørlandskysten ble Solstrand brukt til silde- og makrellfiske og ikke minst reketråling. Under vintersildfisket med garn gikk Solstrand så langt nord som til Møre med et mannskap på seks. Vårsildfisket foregikk lenger sør – gjerne mellom Bergen og Lista. På våren og tidlig forsommer ble det gjerne trålet reker en måneds tid før driving etter makrellen kunne ta Solstrand så langt øst som til Fredrikstad. På ettersommeren og høsten ble det som regel fisket lokalt, men på 50 og 60-tallet ble det også fisket med line etter håbrann. Fra sildefisket tok slutt på 1960-tallet ble rekefisket det dominerende. Under rekefisket var det vanlig med to mann om bord.

Fra 2001 til 2003 gjennomgikk Solstrand en omfattende restaurering ved Hardanger Fartøyvernsenter. Før dette var de eneste forandringer en liten påbygging av styrehuset tidlig på 70-tallet for å få plass til en liten bysse og et bestikk. For øvrig framstår Solstrand som uendret siden båten var ny. Vest-Agder museet bruker skøyta både til utstillinger, arrangementer og turer for skole-elver som skal lære om lokal kystkultur.

Kilde: lokalhistoriewiki.no