Buvikveien 23

4950 Risør Norway

+47 37150266

Kundeservice

Man - Fre: 7:00 - 15:30

Solrik af Grimstad i hus på Moen

solrik

Vi har nå slippsatteskonnerten «Solrik af Grimstad» på Moen. Slippsettingen gikk smertefritt og vi gleder oss sammen med skipper Ben Brynhildsen over at skuta nå er i hus.
Risør og Moen Trebåtbyggeri skal utføre reparasjoner på skuta i hele vinter. Det er betydelig lekkasjer i akterstevnen, langs kjølnatet og i forstevnen. Sannsynligvis må akterstevnen og akterspeilet skiftes. Det vurderes videre å skifte hud i to andre områder. Midtskips, hvor det er nat og skjøter som lekker, og i forskipet der forstevnen og huden i vannlinjen er svært slitt og natene store. I tillegg vil det sikkert dukke opp problemområder som i dag er skjult.

«Skonnerten Solrik ble bygget på Brekneholmen verft i 1929 som fraktefartøy med rigg. Helt fra sjøsettingsdagen seilte hun. Det fortelles at eieren syntes at frakten fra Wichmann Motorfabrikk AS (1903 – 1978) på Rubbestadneset i Bømlo var for drøy. Motoren ble derfor ikke montert på Lista. Solrik seilte sin første tur til Bømlo for å montere motor. Siden har hun gått i frakt langs norskekysten sammen med blant annet den ombygde seilkutteren «Boy Leslie» eks «Ekstrand». Rundt 1980 var hennes dager som seilende fraktefartøy talte, og hun ble solgt. En møysommelig prosess ble startet for å restaurere henne til et seilende kulturminne. I 1996 kjøpte Foreningen SS Solrik henne på Karmøy og har drevet båten som et kombinert skoleskip for ungdomsskoleelever og turister frem til i dag. Solrik og Boy Leslie er begge viktige kulturminner i Aust Agder.

I det maritime feltet ligger muligheter for unike historier, og en unik kunnskapsformidling ved å seile skonnerten Solrik og lære sjømannstradisjon fra en nestor i faget, Ben Brynhildsen. Solrik er knyttet til Grimstad og Grimstad er knyttet til Solrik. I byens maritime satsing, Sjøfartsmuseet, vil Solrik kunne spille en viktig rolle i formidling av praktisk sjømannskap og forståelse av vilkår for bosetting og levesett langs kysten.»

solrik_2

solrik_5

solrik_3

solrik_4

solrik_6

bua